Mindkét nem több száz képviselője sportolt a különböző szakosztályokban, az egyesület tagjainak száma elérte az 1000 főt. Terjedelmi korlátaink miatt nincs mód felidézni minden sikeres sportoló és sportvezető emlékét, azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy az egyesület működtetésében azonos jelentőséget tulajdonítottak az élsportolók felkészítésének és versenyeztetésének és az ifjú nemzedékek nevelésének.

A VAC első bázisa a VII. kerületében, a Wesselényi utca 44. szám alatt működő iskolában létesített tornacsarnok volt. Ebben az épületben működött az egyesület titkársága. Az egyesület második fontos létesítményeként a harmincas években megépült, Abonyi utcai Zsidó Gimnázium. Ebben az épületben létesült egy modern tornacsarnok és egy sportpálya. Az iskola első tornatanára az a Dückstein Zoltán volt, aki az iskola keretein kívül is sokat foglalkozott a fiatalok testnevelésével.

1933 ban a VAC kosárlabda csapata ezüstérmet szerzett a magyar bajnokságban!

Az ötvenes években ennek a csapatnak volt tagja és a Magyar válogatottnak is Klein Rudolf (Ralph Klein) , aki később az Izraeli kosárlabda sport megteremtésben kimagasló szerepet játszott és a Maccabi Tel Aviv csapatának legendás edzője lett .

Az egyesület csatlakozott a Maccabi Világszövetséghez. A klub a világszerte működő Maccabi klubokhoz hasonlóan fontos feladatának tekintette a zsidó hagyományok ápolását.

 

Next Post