Történelem

Timeline

2022

Eddigi legjobb magyar szereplés a Maccabi Világjátékokon

Harminchárom éremmel, közte 6 arannyal, 8 ezüsttel és 19 bronzzal zárta a magyar küldöttség a Maccabi Világjátékokat, amelyen először 1993-ban vett részt. Ez az éremhalmozás pedig azt jelenti, hogy a magyar csapat az eddigi legsikeresebb Maccabiah-s szereplését tudhatja maga mögött.

Kilencven évvel az első, az 1932-es Játékok után idén már a 21. Maccabiah-t rendezték. Ennek megfelelően a 90 esztendős évforduló állt a mostani Játékok középpontjában, s ennek szentelték a múzeum új épületét, amely teljesen megújult az elmúlt években! A kiállításon kiemelkedő a magyar jelenlét, számtalan relikviával, s különböző anyaggal, a múltat (is) idéző érdekes olvasmánnyal.

Míg 1932-ben még nem létezett önálló Izrael, mégis 18 ország majd 400 sportolója vett részt az eseményen, Tel-Avivban. Idén, 2022-ban a már 74 éve ismét létező Izraelben több mint 60 ország tízezer sportolója várta a versenyeket, némileg a COVID19 árnyékában, amely komoly kihívást jelentett még most is a rendezők és a delegációk számára. Ám a legnagyobb figyelem mellette is, szinte minden csapatban volt megbetegedés – így magyarban is. Ők sajnos kénytelenek voltak visszalépni, vagy szerencsés esetben, – a csapatsportágakban – ki kellett hagyniuk néhány mérkőzést. Nyilván az érintettek búslakodtak emiatt, ám mindez a játékok teljes egészét, hangulatát nem befolyásolta jelentősen.

Egy szomorú megemlékezést is kellett tartani, az 1997-es Játékok megnyitója előtt egy kis hídon kellett átkelni, hogy a résztvevők bejussanak a stadionba. A híd nem bírta el a jelentős számú és ünnepelve vonuló sportolókat. A Tel-Aviv-i Ramat Gan Stadionba vezető gyalogos híd összeomlott, rajta az ausztrál Maccabiah-csapat tagjaival, akik (majd százan) a Yarkon folyóba zuhantak, vagy a híd szétroncsolt darabjaiba kapaszkodtak. A tragédiában négyen életüket veszítették, többen kórházba kerültek, akár hosszú hónapokra is, s nem a sérülések miatt, hanem a Yarkon vizében talált gomba okozta fertőzés okozta a bajt.

Idén Ausztrália 560 sportolót küldött, amely a harmadik legnagyobb csapat volt, és a teljes delegáció részt vett a megemlékezésen, hogy tisztelegjenek a négy áldozat emléke előtt.

Az utóbbi időben már megszokott módon ezúttal is a jeruzsálemi Teddy Stadionban rendezték a megnyitót, mely szokás szerint a csapatok bevonulásával kezdődött. Izraelt 3000, míg az Egyesült Államokat 1500 versenyző képviselte. Az amerikaiak nem sokkal korábban egy zártkörű fogadáson vehettek részt, melyen az éppen Izraelben tartózkodó elnökük, Joe Biden látta vendégül a csapat tagjait. Biden az első amerikai elnök, aki ott volt egy Maccabiah-n!

Az említett két ország mellett hatalmas tapsot kaptak az ukránok, és ahogy ilyenkor dukál, a kis létszámmal felvonuló nemzetek is. Azért mindenkinek jutott a tapsból, s éljenzésből.

A taps kijár/t a magyar küldöttség tagjainak is, szinte minden delegáció gratulált a magyar felszerelésének kivitelezéséhez, különösen a megnyitón viselthez, amelyen Keleti Ágnes aláírása szerepelt, s amelynek komoly üzenete van/volt a magyar résztvevők számára (is).

Persze nem csak ezért érdemel elismerést a csapat, hanem azért is, mert minden korábbi teljesítményt felülmúlva, 33 érmet szereztek. Miután több csapat is dobogóra állhatott, így a medáliák száma jóval több, s 51-en, vagyis a delegáció több mint, fele tért haza éremmel.

Az első aranyat az élsportot abbahagyni kényszerülő párbajtőröző, Várnai Vivien szerezte, aki csapatban mellétett egy ezüstöt is.

A karatésoknál a formagyakorlatok során Sterck Laura megvédte 2017-es bajnoki címét, küzdelemben pedig második lett, míg a különböző csapatversenyekben további 2 ezüstöt és 1 bronzot gyűjtött. Boldogan térhetett haza a Beck család, hiszen a szülők (Péter és Kata), illetve a gyerekek (Noémi és Simon) is a dobogóra állhattak, ráadásul együtt a nemenkénti csapatversenyben. Két bronzzal zárt a csapat mestere, Büchler Zsolt is, aki a férfi – és a vegyes csapatban lépett a küzdőtérre.

Az atléták közül Kádár Béla állhatott a dobogó legfelső fokára, miután megnyerte korosztálya 10 kilométeres versenyét. Míg Lőwy András (40-49) ugyanezen a távon egyedül indult.

A junior vízilabdázók is elsők lettek, pedig a csoportmeccsek során a házigazdák elleni meccsükbe csúnyán belenyúltak a játékvezetők. De a srácok a megfelelő helyen és időben, a döntőben vágtak vissza ezért a vereségért.

A felnőttek mérkőzésein is sok érdekes – inkább hajmeresztő – ítélet borzolta a kedélyeket. Az együttes remekül kezdte az amerikaiak elleni elődöntőt, aztán mind szorosabbá vált a találkozó. Aztán a végjátékban olyat húztak a bírók, amely nem szokás ebben a sportágban (sem). Már csak hét (7) másodperc volt hátra a találkozóból, amikor befújtak egy adható, de véleményes emberelőnyt a jenkiknek, akik belőtték és ezzel nyertek. S ami igazán fájó, hogy a fináléban könnyedén verték Izraelt… A pólósok pedig a 9 évvel ezelőtti bronz és az 5 évvel ezelőtti ezüst után nem titkoltan az aranyért utaztak. Az előbb említett ítélet megfosztotta őket ennek a lehetőségétől, s végül a bronzot gyűjtötték be, a kisdöntőben elért biztos győzelemmel.

Az úszók is számos ezüst-, és bronzérmet tettek a közösbe, de állhatott dobogóra golfozónk is, s a nemzetközi jégkorong csapat tagjaként három magyar is.

 

 

2020

Regisztráció 2021

A Maccabi VAC megkezdte a Magyar Delegáció regisztrációt a 2022-es Maccabi Világjátékokra.

2019

15. Maccabi Európa Játékok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015-ös berlini játékokat követően, a 2019-es játékok lebonyolításáért versengve, az utolsó körben állva maradt kandidálóként, Bázel és Budapest nyújtott be pályázatot.

2015. november 15-én a Budapesten megtartott Európai Maccabi Szövetség kongresszusán a Maccabi-tagországok vezetői végül döntő többséggel a Maccabi VAC budapesti pályázata mellett szavaztak. Számos tényező játszott közre a pályázat sikerességében. Budapest földrajzi elhelyezkedése, könnyű megközelíthetősége, jövőbe mutató látásmódja, valamint kulturális, történelmi, illetve zsidó öröksége meggyőző érvként szolgált a magyar főváros mellett. A sokszínűségen túl a városban megrendezésre kerülő számos nemzetközi sportesemény és az ezekhez kapcsolható, épülő sportinfrastruktúra is növelte az esélyt a szavaztok elnyerésére, melyet tovább erősítettek a híres magyar zsidó sportolók és sportvezetők korábbi nemzetközi sikerei.

Fontos kiemelni, hogy a Maccabi Európa Játékok először Prágában került lebonyolításra 1929-ben, azóta ebben a régióban az eseményre nem került sor. Elmondható tehát, hogy a Maccabi Európa Játékok 90 év után a gyökereihez tér vissza, és az esemény nemcsak a hazai zsidóságnak, társadalomnak szól, hanem egyben egy fontos regionális esemény is.

15. Maccabi Európa Játékok  2019. július 29-Augusztus 7.-ig tartott. Ebben a 10 napban minden idők legnagyobb multisport rendezvényére került sor, ahol 42 országból közel 3000-en érkeztek. A magyar delegáció 250 fővel minden idők legnagyobb csapatát vonultatta fel.

Jusztin Ádám, a szervezőbizottság társelnöke és a Maccabi VAC elnöke, számos Maccabi Játékokon részt vett már sportolóként és sportszervezőként is. Úgy véli, mindenben megfeleltek a kívánalmaknak, és nem maradt benne semmivel kapcsolatos hiányérzet, a magyar csapat eredményére pedig kifejezetten büszke. „30 érmet jósoltam a magyar csapatnak, azonban az általuk elért eredmények messze túlmutatnak a várakozásokon: összesen 49 arany, 28 ezüst és 23 bronzérmet gyűjtöttek be.” a száz éremmel a legeredményesebb európai nemzet lett a magyar, olyan népesebb és tehetősebb országok küldöttségét magamögé utasítva, mint Németország vagy Nagy-Britannia.

A budapesti Maccabi Európa Játékok sikerességét kiemelendő, idézett egy magyar Maccabi sportolótól, Kaufer Tamástól kapott üzenetből is: „Életem meghatározó napjai voltak, felvállalhattam a zsidóságomat, felszabadító érzés volt.”

14. Maccabi PAN AMERIKAI Játékok 2019

A 2019-es Maccabi Európa játékok előtt került megrendezésre a Maccabi Pan Amerikai Játékok , ahol a a Maccabi VAC magyar csapata a Maccabi GB mellett másik európai országként vett  részt.

Fontos kiemelni, hogy a Maccabi PAN AM Játékokon először vesz részt ilyen létszámú Magyar delegáció . A delegációt a Maccabi VAC vízilabda csapata , két triatlon versenyző és egy golf játékos alkotta .

A Magyar csapat 1 arany érmet 2 ezüst és 1 bronz érmet szerzett az eseményen .

Az esemény ranglistáján a 13.-helyen végzett a Maccabi VAC Magyar csapata a legjobb európai országként!

 

 

2018

Maccabi Ifjúsági Játékok, Izrael

A Maccabi Vívó és Atlétikai Club – Magyarországon egyedüliként – biztosítja a magyar zsidó sportolók részvételét a Maccabi Világ és Európa Játékokon és most már a Maccabi Ifjúsági Játékokon is.

 

A világszövetségen belül, idén először rendezték meg Izraelben (Haifán és Jeruzsálemben) a Maccabi Ifjúsági Játékokat, ami 4 évente kerül megrendezésre. 800 zsidó fiatal a 14-16 éves korosztályban vett részt, 10 országból . A résztvevők a sportversenyeken kívül kulturális programokon is részt vettek a 10 napos program alatt (2018 július 23-augusztus 1. között).

 

A mezőny legfiatalabb delegációja a magyar volt.

 

Csapat tagjai és az edző

Földes Marcell ,Molnár Gábor,Benke Péter, Jancsó Lukács,Dankó Noám,Nyíri Dávid

Leskó Simon,Herceg Bence,Marczali Barna,Fodor Dániel,Steer Ferenc edző

 

Eredmények :

Dátum: 2018.július 24.

Végeredmény: Magyarország-Argentína: 4:2 magyarok javára

Dátum: 2018. július 25. délelőtt

Végeredmény: Olaszország-Magyarország: 7:3 olaszok javára

Dátum: 2018.július 25. délután

Végeredmény: Brazília-Magyarország: 5:2 brazilok javára

Dátum: 2018.július 26.

Végeredmény: Magyarország-Izrael: 10:8 a magyarok javára

Bronz meccs

Dátum: 2018.07.27.

Végeredmény: Magyarország-Izrael: 4:2 magyarok javára

Földes Marci lett a MYG 2018-as játékok gólkirálya 19 góljával.

Magyarok rúgták a legtöbb gólt 23 góllal.

2017

Maccabi VAC részvétel a 20. Maccabi Világjátékokon

A Maccabi Vívó és Atlétikai Club – Magyarországon egyedüliként – biztosította a magyar zsidó sportolók részvételét a Maccabi Világjátékokon.

 

120 fős magyar delegáció részeként 100 sportoló versenyzett a 20. Maccabi Világjátékokon. Minden idők legnagyobb magyar delegációja vett részt az izraeli játékokon, melyen idén 80 országból közel 10 000 sportoló érkezett.

 

Magyar sikerek:

 

Schrödl Anita, junior kard: ezüst 

Binet Regina, női tőr: bronz
Gátai Róbert, férfi tőr: ezüst
Singer Martin, férfi kard: bronz

A férfi kard és a férfi tőr csapat is bronzérmet nyert!

A magyar taekwondocsapat a legeredményesebb külföldi csapat a Maccabián!
Murinai Dániel, 87 kg: arany
Gulyás Ádám, 87 kg: ezüst
Rizmayer Norbert, 58 kg: bronz

Békési Dániel, 4×200-as gyorsváltó úszás: bronz

Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres paralimpiai világbajnok bronzérmet nyert úszásban 50 pillangón és 50 mellen. 

Női vízilabdacsapat: ezüst

Férfi vízilabdacsapat: ezüst

Kunos Zsuzsi, karate kumite felnőtt kategória: arany

Sterck Laura, karate open: arany

Kroinstein Bálint, karate: ezüst

Kádár Elvira és S. Ernlib (ISR) női asztalitenisz páros: bronz

Bakó Szilvia asztalitenisz junior egyéni: ezüst

Perjés Fanni, 800 méter futás: bronz

Lőwy András, 10 km-es futás: bronz

Boros Zsófi, triatlon: ezüst

Bridzscsapat: ezüst

 

A hazatérő Magyar sportolók, feltöltődve energiával elhivatottan folytatják tevékenységüket. Számukra a zsidó elkötelezettség kimagasló fontosságú lett .  A sportolóknak az Izraeli verseny sokkal több volt mint egy verseny , megismerése volt a saját kultúrájuknak és jövőjüknek . Egy cél ami szorosan kapcsolódik Izraelhez és a zsidó kultúrához .

 

A Maccabi VAC számára a 2017.-es Maccabiah sikerek után még erősebb az a meggyőződés hogy a sport lehetőség közel kerülni a zsidó élethez. Minden sportoló, aki részt vett a versenyen, mostantól nagykövete lesz a Maccabiah versenynek és a Maccabi Világ közösségének!

2016

Scheiber Sándor zsidó iskola tornaterem névadása

A Maccabi VAC kezdeményezésre a Scheiber Sándor zsidó iskolával közösen Keleti Ágnesről , a VAC korábbi tagjáról , ötszörös olimpiai bajnokról nevezték el az iskola tornatermét.

2015

Maccabi Európai Játékok – Berlin, Németország

A Maccabi VAC több, mint 60 fős magyar delegációval vágott neki a Maccabi Európai Játékoknak. Sportolóink 19 éremmel – 7 arany, 8 ezüst és 4 bronz – az országos lista nyolcadik helyére kerültek fel. A Berlini olimpiai játékok helyszínén számos, kimagasló magyar zsidó sportoló eredményei előtt adóztak az ifjú zsidó sportolók. 

EMC Kongresszus – Budapest, Magyarország

 

2015.-ben második alkalommal rendezhette a Maccabi Európa Szövetség kongresszusát a Maccabi VAC Budapesten.  

Az EMC Kongresszuson dőlt el, hogy 2019-ben melyik európai város rendezheti meg a 15. Maccabi Európai Játékokat. Budapest és a svájci Basel volt versenyben. Felkészültségünknek, kemény munkáknak és fővárosunk sokoldalúságának köszönhetően a tagországok Budapestet választották meg a 2019-es Maccabi Európai Játékok helyszínének.

 

EMG2019-logo

2013

Maccabi Világjátékok – Izrael

74 magyar versenyző , edző , sportvezető utazott Izraelbe 2013 júliusában, képviselve a Maccabi Vívó és Atlétikai Clubot és a magyar zsidóságot a világ harmadik legnagyobb sporteseményén, a 19-ik Maccabi Világjátékokon.

A magyar delegáció a legsikeresebb és a legnépesebb delegáció volt a Maccabiah magyar részvételének történetében. A magyar sportolók 20 érmet nyertek a játékokon, ami a 13. legeredményesebb ország helyezését jelenti az országok közötti versenyben.

 

2011

Maccabi Európa Játékok – Bécs, Ausztria

A 2010-ben újonnan alakult Maccabi VAC elnökség és a formálódó, erősödő szakosztályok első nagy nemzetközi megmérettetése volt a Bécsben, július 5-13. között megrendezésre került Maccabi Európa játékok. A játékokon a Magyar delegáció 45 fővel, sportolóval és sportvezetővel képviseltette magát 7 sportágban. A magyar csapat 1 arany, 1 ezüst és 1 bronz éremmel zárta a versenyt. A magyar delegáció az éremtáblázaton előkelő helyet foglalt el.

A csapat kiemelkedő versenyzői:

Kőhalmi Péter 1 arany és 1 ezüst érem (tenisz), Ferencfalvy Kálmán 1 ezüst érem (tenisz),Temes Péter és Fodor Róbert bronz érem (asztalitenisz)

2010

Megújult logó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Maccabi VAC aktuális logója, mely már feliratában is jelzi a klub Izraellel való kapcsolatát, ugyanakkor egyszerre, büszkén hangsúlyozza magyar zsidó identitását a magyar zászló színeinek használatával és a korábbi Dávid-csillag jelkép megjelenítésével.

A logó újjátervezése már az új elnöknek volt köszönhető. 12 évnyi elnökségi munkát hátrahagyva, Horváth József után Jusztin Ádám vette át a klub vezetését 2010-ben.

2009

Maccabi Világjátékok – Izrael

A Maccabiah versenyen szereplő magyar csapat ebben az évben is kimagasló eredményt ért el. A 30 fős csapat 6 érmet szerzett, és minden sportolója remekül szerepelt.

Sportnap az Izraeli Nagykövetséggel

Az egyesület az Izraeli Nagykövetséggel közös Sportnap – Yom Hatzmaut eseményt szervezett, melyen több, mint 1000 érdeklődő vett részt.

 

2008

JCC Maccabi Játékok – Akron, Detroit

11 fős küldöttség (14-16 év közötti labdarúgó csapat) vett részt Amerikában, az ottani Maccabi versenyen.

2007

Michael Kevehazi – díj

 

2007. januárban elhunyt Michael Kevehazi, aki a klub 1989-es újjáalakításában nagyon aktív szerepet játszott, és később is folyamatosan támogatta a magyar Maccabit. Az egyesület elnöksége megalapította a „Michal Kevehazi medallion for the most improved player of the year” díjat. Eddig Keresztúri Hanna és Nagy Orsolya volt a díjazott.

Tagság a Magyarországi Cionista Szövetségben

A Maccabi VAC tagja lett a Magyarországi Cionista Szövetségnek.

 

Maccabi Európa Játékok – Róma, Olaszország

A Magyar delegáció 4 éremmel tért haza a Római versenyről. A játékokon szerepelt labdarúgó csapat, vívó és karate versenyző, valamint fallabda, asztalitenisz és tenisz versenyző is a Maccabi VAC képviseletében.

2006

Ausztrália Maccabi Játékok

S. Kovács Ádám, karateversenyző képviselte a magyar Maccabit, aranyérmet nyert.

 

100. évforduló

Az egyesület eredeti megalakulásának 100. évfordulóját 2006. júniusában ünnepelte.

 

2005

Maccabi Világjátékok – Izrael

A Maccabi VAC lehetőségei 2005-ben viszonylag kevés sportoló utazását tette lehetővé. Ennek ellenére a csapat ismét kiemelődő teljesítményt nyújtott, és 8 érmet szerzett.

Zsidó Közösségi Fórum

Heisler András kezdeményezte Zsidó Közösségi Fórum június 11-én, Zuglóban a MATÁV Postás- pályán egyik alapító tagjával, a Maccabi VAC-cal közösen, családi napként ünnepelték meg a híres sportegyesület 100. évfordulóját.

Jubileumi sportnapon már szinte minden zsidó szervezet részt vett, melyről egy cikk is olvasható a Mazsike honlapján:

http://www.mazsike.hu/unnep+volt+szep+volt.html

 

2003

Maccabi Európa Játékok – Antwerpen, Belgium

A  magyar csapat részvétele a viszonylag kis létszám ellenére is kimagasló volt. Csapatunk a nemzetek közötti éremtáblázaton a 4. helyet szerezte meg.

 

2001

Maccabi Világjátékok – Izrael

A Maccabi VAC elnökségét jelentős döntés elé állította a játékokon való részvétel. A terrorfenyegetettség sokáig arra kényszerítette a világjátékok szervezőit, így a magyar vezetőket is, hogy lemondják a részvételt. Ugyan lényegesen kisebb létszámmal, de megtartották a játékokat, melyen a magyar csapat is részt vett, ráadásul számos éremmel zárta a szereplést.

1999

Maccabi Európa Játékok – Skócia

Az egyesület sportolói részt vettek a Skóciában megrendezett Európa Játékokon, ahol a csupán 28 fős delegáció 14 érmet szerzett. Ezzel az Európa Játékok Magyar részvételei közül, napjainkig a legeredményesebb csapat volt, és az Európai csapatok közül is az élmezőnyben zárta a szereplést.

Ekkor már az 1998-ban megválasztott, új elnök, Horváth József vezette az egyesületet.

 

1997

Maccabi Világjátékok – Izrael

A magyar delegáció ismét jelentős létszámmal vett részt a versenyen, ahol a hagyományosan erős karate szakág számos éremmel gazdagította az egyesület eredményeit. 1997-ben érte el a legnagyobb sikerét a női kosárlabda csapat is. A kosaras lányok a döntőben maradtak alul ellenfelükkel szemben, és lettek ezüst érmesek.

 

1995

Európai Játékok – Hollandia

Az egyesület sportolói részt vettek az amszterdami  Európa Játékokon, ahol a karate csapat emelkedett a többi ország csapata fölé, és szerzett érmeket. A férfi kosárlabda csapat kiemelkedően erős mezőnyben szerezte meg a győzelmet, és érte el a csapatsportokban azóta is egyedülálló sikerét az egyesületnek.

 

1993

Európai Maccabi Bridzs Játékok – Budapest, Magyarország

A kártyapartin 12 nemzet képviseltette magát. A magyar Maccabi bridzs csapat, Gerő István, Kovács Zoltán, Szász György és Gál Péter összeállításában arany érmet szerzett a tornán.

 

Maccabi Világjátékok – Izrael

Az 1993-as Maccabiah kiemelkedő a magyar delegációk történetében. Az igen nagy számú , közel 80 fős csapatlétszám az egyik legnagyobb delegáció volt az európai országok csapatai között. Első alkalommal vettek részt a Játékokon junior sportolók, aki a későbbi európai és világversenyeken már felnőtt sportolóként képviselték Magyarországot.

 

1992

Fejlődés

Dr. Bleyer András, aki 1992 és 1999 között az egyesület elnöke volt kimagasló munkájával járult hozzá, hogy a Magyarországon sportoló zsidó fiatalok lehetőséget kapjanak mind a rendszeres sportolásra, mind a Világjátékokon való részvételre.

A karate és a kosárlabda szakosztály jött létre először, Mezei Katalin és Varga Miklós vezetésével. Dr. Bleyer András az egyesület második elnöke és dr. Dános Éva elnökhelyettes teremtett lehetőséget, az egyesület sportolói részére, hogy részt vehessenek a nemzetközi eseményeken. Ebben nagy segítségükre volt Michael Kevehazi z’’l, a Maccabi Világszervezet korábbi elnöke, aki haláláig volt a VAC tiszteletbeli elnöke.

 

1991

Maccabi Európa Játékok – Marseille, Franciaország

Az első Maccabi Európa Játékok, ahol a magyar csapat képviseltette magát. Az eseményen bridge csapatunk vett részt.

 

1989

Európai Maccabi Bridzs Játékok – Glasgow, Skócia

Az egyesület delegációja, Ciffer György, Kriger Arthúr, Talyigás András és Bleyer András játékával ezüst érmet szerzett a versenyen.

 

Újraalakulás és Maccabiah

Michael Kevehazi – aki később a Maccabi Világszövetség elnöke és kiemelkedő vezetője lett – támogatásával és iránymutatásával, dr. Gonda János vezetésével alakult újjá a klub, és még abban az évben a Maccabi Világszövetség tagja lett. Sőt 1989-ben a klub sportolói részt vettek az első nemzetközi eseményen, a 13. Maccabi Világjátékokon (Maccabiah), mely a legnagyobb zsidó közösségi és sport esemény a világon. Négy évente több, ezer sportoló érkezik a világ minden részéről Izraelbe.

A 13. Maccabiah után több Európa Játékokon (Amszterdam 1995, Skócia 1999) indult a csapat.  Azóta minden Világjátékon és Európa Játékon az egyesület részt vett és képviselte Magyarországot, ezen kívül megrendezett egy Maccabi Bridge Európa Bajnokságot és a Maccabi Európa Szövetség közgyűlését.

A Maccabi VAC második, logója, mely már egyértelműen jelzi a Maccabi Világszövetséghez való csatlakozást, és tartalmazza a zsidóság egyik legfőbb szimbólumát, a Dávid-csillagot.

 

 

maccabivac-logo-1989

1952

Betiltás

Az egyesületet az ötvenes években is megpróbálták újra indítani, de a kommunista rendszer lehetetlené tette, majd betiltotta a Maccabi VAC működését.

 

1949

Megszűnés

Miután a működés összes feltétele megszűnt, a klub 1949-ben bezárta kapuit.

 
1945

Újraindítás

Rendkívüli lelkesedésre volt szükség az egyesület háború utáni újraindításához. A kiemelkedő képességekkel rendelkező Klein Elek lett a klub új elnöke, de az új elnök kiváló szervezőkészséges és tehetsége sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy életben tartsák az egyesületet.

 

1938

Betiltás

A zsidóellenes törvény elfogadásával a VAC is lehetetlen helyzetbe került. Az egyesületet betiltották, a VAC néhány éven keresztül nem működött. A klub számos tagja, versenyzője és vezetője lett a háború áldozata, sokan haltak meg a koncentrációs táborokban, illetve munkatáborokban.

 

1927

Bővülés

Mindkét nem több száz képviselője sportolt a különböző szakosztályokban, az egyesület tagjainak száma elérte az 1000 főt. Terjedelmi korlátaink miatt nincs mód felidézni minden sikeres sportoló és sportvezető emlékét, azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy az egyesület működtetésében azonos jelentőséget tulajdonítottak az élsportolók felkészítésének és versenyeztetésének és az ifjú nemzedékek nevelésének.

A VAC első bázisa a VII. kerületében, a Wesselényi utca 44. szám alatt működő iskolában létesített tornacsarnok volt. Ebben az épületben működött az egyesület titkársága. Az egyesület második fontos létesítményeként a harmincas években megépült, Abonyi utcai Zsidó Gimnázium. Ebben az épületben létesült egy modern tornacsarnok és egy sportpálya. Az iskola első tornatanára az a Dückstein Zoltán volt, aki az iskola keretein kívül is sokat foglalkozott a fiatalok testnevelésével.

1933 ban a VAC kosárlabda csapata ezüstérmet szerzett a magyar bajnokságban!

Az ötvenes években ennek a csapatnak volt tagja és a Magyar válogatottnak is Klein Rudolf (Ralph Klein) , aki később az Izraeli kosárlabda sport megteremtésben kimagasló szerepet játszott és a Maccabi Tel Aviv csapatának legendás edzője lett .

Az egyesület csatlakozott a Maccabi Világszövetséghez. A klub a világszerte működő Maccabi klubokhoz hasonlóan fontos feladatának tekintette a zsidó hagyományok ápolását.

 

1921

Kezdeti sikerek

A labdarugók 1921 és 1926 között a legfelső osztályban játszottak, ennek köszönhetően néhány játékos tagja volt a nemzeti tizenegynek is (például: Fisher Lajos, Grósz II Dezső, Singer Miklós).

A tornász szakosztályt Szalai József, az egyesület korábbi versenyzője, többszörös magyar bajnok vezette. A VAC tornászai 1926-ban megnyerték az országos csapatbajnokságot. A győztes csapat tagja volt Dückstein Zoltán, aki később jelentős szerepet vállalt az egyesület életében. Az egyesület fontos szerepet vállalt az akkor újdonságnak számító kézilabda népszerűsítésében. Szalai és Dückstein fordították le magyar nyelvre, és jelentették meg ennek az új sportágnak az első szabálykönyvét.

 

1907

Az első évek

Működésének első éveiben a VAC csak torna- és vívószakosztályt működtetett, utóbbinak dr. Zsoldos Andor, a vezetőség egyik kiemelkedő személyisége volt a vezetője.

Az egyesület terjeszkedett, létrejött a labdarúgó, úszó, vízilabda, asztalitenisz, birkózó, kosárlabda és tenisz szakosztály.

 

1906

Alapítás

Dömény Lajos megalapította az első zsidó érdekeltségű sportegyesületet, a Magyar Vívó és Atlétikai Klubot. Az egyesülethez egyaránt csatlakoztak azok a zsidó fiatalok, akik korábban már egy másik klubban sportoltak, és azok is, akik még nem tartoztak egy sport szervezethez sem előtte.

A VAC első logója, melynek, ha szögeit összekötjük, Dávid-csillagot kapunk.

 

maccabvaci-logo-1906