2015-ös berlini játékokat követően, a 2019-es játékok lebonyolításáért versengve, az utolsó körben állva maradt kandidálóként, Bázel és Budapest nyújtott be pályázatot.

2015. november 15-én a Budapesten megtartott Európai Maccabi Szövetség kongresszusán a Maccabi-tagországok vezetői végül döntő többséggel a Maccabi VAC budapesti pályázata mellett szavaztak. Számos tényező játszott közre a pályázat sikerességében. Budapest földrajzi elhelyezkedése, könnyű megközelíthetősége, jövőbe mutató látásmódja, valamint kulturális, történelmi, illetve zsidó öröksége meggyőző érvként szolgált a magyar főváros mellett. A sokszínűségen túl a városban megrendezésre kerülő számos nemzetközi sportesemény és az ezekhez kapcsolható, épülő sportinfrastruktúra is növelte az esélyt a szavaztok elnyerésére, melyet tovább erősítettek a híres magyar zsidó sportolók és sportvezetők korábbi nemzetközi sikerei.

Fontos kiemelni, hogy a Maccabi Európa Játékok először Prágában került lebonyolításra 1929-ben, azóta ebben a régióban az eseményre nem került sor. Elmondható tehát, hogy a Maccabi Európa Játékok 90 év után a gyökereihez tér vissza, és az esemény nemcsak a hazai zsidóságnak, társadalomnak szól, hanem egyben egy fontos regionális esemény is.

15. Maccabi Európa Játékok  2019. július 29-Augusztus 7.-ig tartott. Ebben a 10 napban minden idők legnagyobb multisport rendezvényére került sor, ahol 42 országból közel 3000-en érkeztek. A magyar delegáció 250 fővel minden idők legnagyobb csapatát vonultatta fel.

Jusztin Ádám, a szervezőbizottság társelnöke és a Maccabi VAC elnöke, számos Maccabi Játékokon részt vett már sportolóként és sportszervezőként is. Úgy véli, mindenben megfeleltek a kívánalmaknak, és nem maradt benne semmivel kapcsolatos hiányérzet, a magyar csapat eredményére pedig kifejezetten büszke. „30 érmet jósoltam a magyar csapatnak, azonban az általuk elért eredmények messze túlmutatnak a várakozásokon: összesen 49 arany, 28 ezüst és 23 bronzérmet gyűjtöttek be.” a száz éremmel a legeredményesebb európai nemzet lett a magyar, olyan népesebb és tehetősebb országok küldöttségét magamögé utasítva, mint Németország vagy Nagy-Britannia.

A budapesti Maccabi Európa Játékok sikerességét kiemelendő, idézett egy magyar Maccabi sportolótól, Kaufer Tamástól kapott üzenetből is: „Életem meghatározó napjai voltak, felvállalhattam a zsidóságomat, felszabadító érzés volt.”

Next Post